Maître Evert Jongkind

Maître Evert Jongkind

Maître Evert Jongkind

Op zaterdag 22 november jl. is Evert Jongkind (sous-chef groep 12) opgegaan voor zijn maître-examen, tijdens dit examen werd hij bijgestaan door zijn twee assistenten: Peter Molema en Erwin Scholten van Agteren, beiden eveneens lid van groep 12.

Het opgaan voor het maître-examen vereist gedegen kennis van zaken en uitgebreide kooktechnische ervaring. De opmaak van de vijf gerechten moet duidelijk niveau hebben.

Tijdens het maître-examen dient voor vier personen een vijf-gangen menu bereid te worden:

  • een warm/koud voorgerecht
  • een soep
  • een tussengerecht
  • een hoofdgerecht (vlees, vis of gevogelte) met garnituur op niveau
  • een samengesteld nagerecht.

De examenreceptuur dient tenminste 15 verschillende bereidingstechnieken te bevatten, waaronder/waarnaast 4 extra technieken (bijv. het bereiden van een terrine).

Het zeer arbeidsintensieve menu waarvoor Evert gekozen heeft, was volgens de landelijke commissie uitermate geschikt om het niveau van maître te testen, en heeft de toets der kritiek van de jury glansrijk doorstaan: woorden van hulde en lof van de jury rond kwart over zes waren zijn deel. In zijn speech sprak Evert zijn waardering voor en dank aan zijn twee assistenten Peter en Erwin uit, zijn erkentelijkheid jegens de jury, gastheer René de Jong, het Bestuur voor de ruimte en vrijheid die hem geboden was én zijn dank aan de “keukenbrigade”: Cil en Nicole.

De jury bestond uit drie leden waaronder onze eigen Grand-Maître Ginet Carleer.

Het was een lange weg van voorbereidingen die met succes is afgelegd.

Onze vereniging telt thans twee Grand-Maîtres (Aad Ruiter en Ginet Carleer) en twee Maîtres (Mirjam Hobbelink en Evert Jongkind).

Hulde en gefeliciteerd namens onze gehele vereniging! Ook hulde en een hartelijk dank de assistenten.

 

Het menu was als volgt:

  1. Ganzenleverterrine met gemarineerde pruimen en een kleine brioche
  2. Een gekruide pompoensoep met coquille St. Jacques en een lepel van bladerdeeg
  3. Rode Mul op parelcouscous met tomatenbouillon en een schuim van Parmezaanse kaas
  4. Hazenrugfilet met pomme duchesse, chiconette, spruitjes en een hazensaus met vossenbessen
  5. Moelleux, pistache-ijs op crumble, een yoghurtcilinder gevuld met banaancrème

Terug naar Examensoverzicht