Chocoflush met caramelsaus, frambozen en balletjes vanille roomijs

Nagerecht


Bereiding

Chocoladecakejes

Verwarm de oven vóór op 170 graden.Breek, voor de chocoladecakejes, de chocolade in stukjes. Doe de stukjes samen met de boter in een pan en laat au bain-marie smelten. Klop intussen de eieren, eidooiers en suiker tot zich een lint vormt. Roer nu het gesmolten chocolademengsel erdoor. Zeef de bloem en spatel door het mengsel. Vet 15 vuurvaste schaaltjes met een doorsnee van 5-7 cm in met boter en bestrooi met cacaopoeder

Vul de schaaltjes voor de helft met het beslag en bak de cakajes 6 min. in de voorverwarmde oven. (kan indien niet warm geserveerd afgedekt in de koeling worden bewaard).

Vanille roomijs

Snijd het vanillestokje met een mesje in de lengte doormidden. Breng de melk samen met het vanillestokje in een zware pan aan de kook. Klop ondertussen de eierdooiers in een kom met de suiker en maïzena tot er een dik en schuimig mengsel ontstaat. Neem de pan van het vuur en laat de melk met het vanillestokje 15 min. staan. Haal het vanillestokje uit de melk. Verwijder de zaadjes en doe die weer in de melk. Het stokje is niet meer nodig. Breng de melk weer aan de kook. Meng het melk mengsel vervolgens al kloppend met een garde bij het eimengsel.
Doe het mengsel terug in de zware pan op een laag vuurtje (niet koken!) tot er een dikke, gladde massa ontstaat. Doe de massa in een kom en laat dit in de koelkast afkoelen. Haal de massa uit de koelkast. Roer/ of klop de slagroom erdoorheen en laat de ijsmachine draaien tot het ijs dik is. Als het ijs klaar is kleine balletjes van maken met een meloenschepje en de balletjes in de vriezer zetten.

Caramelsaus

Verwarm de suiker al roerend met een houten lepel op een lage warmtebron.

Klop wanneer het een lichte caramel is met een garde heel langzaam de room erbij en laat 5 min. zachtjes koken. Neem de pan van de warmtebron en roer boter en een snufje zout erdoor.

Decoratie

Smelt de chocolade au bain-marie tot 32 graden. Doe de zachte chocolade in een spuitzak. Doe dit op het laatste moment.

Garnering

Smelt de pure chocolade au bain-marie en doe in een spuitzakje/-flesje.

Presentatie

Spuit met de gesmolten pure chocolade 3 horizontale en 3 verticale lijnen. Plaats het cakeje links bovenaan in een vierkant met een toefje/figuurtje witte chocolade erop. Vul 2-3 vierkanten met caramelsaus, plaats enkele ijsballetjes en maak af met enkele frambozen. Plaats op het cakeje een takje munt.

 

Ingrediënten

Chocoladecakejes

  • 200 gr pure chocolade
  • 200 gr boter
  • 4 eieren
  • 4 eierdooiers
  • 240 gr suiker
  • 200 gr bloem
  • cacaopoeder

Vanille roomijs

  • 1 vanillestokje
  • 3 dl. halfvolle melk
  • 4 eierdooiers
  • 75 gr. fijne tafelsuiker
  • 1 theel. maïzena
  • 3 dl. slagroom

Caramelsaus

  • 200 gr suiker
  • 2 dl kookroom
  • 50 gr boter
  • zout

Decoratie

  • 200 gr witte chocolade
  • 200 gr pure chocolade

Presentatie

  • bakje frambozen
  • takjes munt