Courgettesoep met aardappelsoesjes

soep


Bereiding

Bouillon

Bereid met alle ingrediënten de bouillon die op een laag vuur gedurende 4 uren op een laag vuur getrokken wordt. De bouillon zeven, afkoelen en ontvetten.

Draai uit beide courgettes met een pomme-parisienne boor 45 gele en 45 groene balletjes. Bewaar de balletjes afgedekt in de koelkast.

Snijd de rest van de courgettes in stukken. Schil de aardappelen en snijd deze eveneens in stukken. Pel de uien en snijd deze ook in stukken. Doe de uien met de boter in een royale pan en zet aan op een laag vuur. Voeg de gesneden courgettes toe en zet die eveneens aan. Doe de aardappelen er bij en voeg de gevogelte bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat dit circa 30 min. zachtjes doorkoken. Pureer de massa met een staafmixer en passeer daarna door een zeef en voeg de room toe. Laat de soep afkoelen en zet deze afgedekt in de koeling.

De soesjes

Schil de aardappelen en snijd deze aan stukken. Kook de aardappelen gaar. Pureer de gare aardappelen met een pureerknijper. Doe intussen de boter en de melk in een pan en breng het mengsel aan de kook. Voeg de gezeefde bloem toe en roer alles met een spatel goed door elkaar. Maak dit beslag gaar in circa 2 mijn. Op een laag vuur.Haal de pan van het vuur en roer het ei er door. Voeg de intussen iets afgekoelde, gepureerde aardappelen toe en spatel dit goed door elkaar. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een spuitzak met een kleine mond (no.2) en spuit hiervan mooie kleine rondjes op vetvrij bakpapier van 10*10 cm. Doe de soesjes op het papier in een frituur van 180 graden C. Bak de soesjes goudbruin(hierdoor laten ze vanzelf los van het papier).

Haal de soesjes met het bakpapier uit de frituur. Laat de soesjes uitlekken op het keukenpapier.

Bereiding á la minute

Blancheer de cougettebolletjes gedurende 1 min. in kokend water met wat zout. Spoel de balletjes direct af in ruim koud water. Breng de soep aan de kook en breng deze op smaak met zout en vers gemalen peper. Bestrooi de soep tenslotte met de aardappelsoesjes en de courgettebolletjes. Serveer de soep in hete soepborden.

Ingrediënten

Voor de soep

  • Bouillon: (thuis bereiden)
  • 21/2 kg soepkip
  • 100 gr wortel
  • 2 prei stengels
  • 2 uien
  • 2 bleekselderij stengels
  • 10 gekneusde witte peperkorrels
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes foelie
  • 3 liter water

 

  • 2 gele en 2 groene courgettes (circa 1 kilogram)
  • 1 kg aardappelen
  • 200 gr uien
  • 100 gr boter
  • 2 liter gevogeltebouillon
  • 2 dl room

Voor de soesjes

  • 200 gr aardappelen
  • 25 gr boter
  • 50 gr melk
  • 25 gr gezeefde bloem
  • 1 ei
  • olie om te frituren
  • zout en vers gemalen peper