Filo van bospaddenstoelen met eendenlever en portsaus

tussengerecht


Bereiding

Kippenbouillon

Snijd de kip in stukken. Verhit de olijfolie in een grote pan en laat de grof gesneden groenten al roerende een paar minuten zweten. Schep de groenten eruit en draai het vuur iets hoger, voeg de stukken kip toe en laat bakken tot het vlees aan alle kanten gekleurd is. Blus af met de witte wijn, schraap het aanbaksel los en vul af met koud water tot de kip onder staat. Voeg de groenten en de kruiden toe. Laat zo lang mogelijk trekken. Giet de bouillon door een fijne zeef.

Verwarm de oven voor op 225C. Vet een bakplaat heel goed in met boter.

Paddenstoelen

Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Bak ze om en om in roomboter en breng op smaak met zout en peper.

Eendenlever

Snijd de eendenlever in plakjes, circa 50 gram per persoon.

Filodeeg

Leg het filodeeg op een plank onder een vochtige doek. Haal de plakken er voor gebruik 1 voor 1 uit zodat het deeg niet uitdroogt.Leg een plak filodeeg plat neer en kwast voorzichtig in met een weinig gesmolten boter. Knip een rondje met een doorsnede van 10 cm uit een andere plak filodeeg en leg dit in het midden van de eerste halve plak. Kwast ook dit in. Leg in het midden, op het 2e rondje filodeeg, een bedje van gebakken paddenstoelen met daarop een plak eendenlever. Vouw de randen naar elkaar toe in de vorm van een buideltje. Leg zo alle pakketjes op de ingevette bakplaat en bak ze in de oven in circa 6 minuten goudbruin.

Portsaus

Fruit voor de saus de sjalot aan in de boter en blus af met de rode port; laat deze tot de helft indampen. Voeg de kippenbouillon en de kalfsfond toe en laat de saus tot sausdikte indampen. Monteer zo nodig de saus met boter. Breng zo nodig op smaak met zout en peper.

Uitserveren

Knip de tuinkers. Leg net voor het uitserveren op voorverwarmde borden enkele sprieten bieslook diagonaal naast elkaar. Haal een pakketje met een palletmes van de bakplaat (zodat de bodem niet openbreekt) en zet dit in het midden van het bord op de bieslook, maar zo dat je de bieslook nog ziet. Lepel de saus om het pakketjes. Strooi de tuinkers over het buideltje van filodeeg en de rest over het gehele bord.

Ingrediënten

Kippenbouillon

  • 1 kleine soepkip
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 1 prei (alleen witte gedeelte)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 dl witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • witte peper, zout

 Paddenstoelen

  • 500 gr kastanjeboleten
  • 500 gr cantharellen
  • 500 gr shiitake
  • 150 gr boter
  • zout
  • versgemalen peper

Eendenlever

  • 750 gr. eendenlever

Benodigdheden

  • vochtige doek
  • 25 vellen filodeeg
  • 150 gr gesmolten boter

Voor de portsaus

  • 3 sjalotten, heel fijn gehakt
  • 50 gram boter
  • 6 dl rode port
  • 8 dl kippenbouillon
  • 4 dl kalfsfond
  • 100 gram boter

Uitserveren

  • 3 bakjes tuinkers
  • 80 gram bieslook