Gemarineerde Picanha van de Bastard met een torentje van bobotie en gegrilde groente

hoofdgerecht


Begin met het grillen van de groenten voor het torentje!

Vegetarische bobotie
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop in een grote kom de eieren los met de crème fraîche, specerijen, de bruine suiker, zout en peper. Schil de zoete aardappel en rasp deze grof. Snipper de ui fijn. Snijd de kaas in kleine blokjes. Appels en de gedroogde abrikozen in kleine stukjes snijden, ter grootte van de rozijnen. Doe alles in de kom en meng de rozijnen er doorheen. Schep ten slotte het bakmeel erdoor.

Vet 16 ringen (doorsnede 6 cm) in en zet op een met bakpapier bedekte bakplaat. Doe het beslag in de ring en strijk glad. Bestrooi met amandelschaafsel.

Bak gaar in ± 45-50 minuten. Check met een satéprikker of de bobotie gaar is.

Gemarineerde Picanha

Installeer de iGrill-Weber app (Android en iOS) op een smartphone.

Pel de knoflook en doe deze in de blender. Doe de olijfolie erbij en laat de blender dit mengen tot je de knoflook amper meer ziet. Voeg nu de worcestersaus, de mosterd en de rozemarijnblaadjes toe. Meng dit alles tot je een groene marinade krijgt.

Leg het vlees met de vetzijde naar boven en snij ruitvormige inkepingen in het vet (2cm doorsnee). Net niet tot de vleeslaag snijden.

Doe de picanha met de marinade in een vacuümzak. Vacumeer de picanha, herhaal dit 5 keer voordat je de vacuümzak dichtsealt. (deze handeling bevordert het intrekken van de marinade).

De Bastard verwarmen tot ongeveer 170/180 graden, de houtskool verplaatsen naar 1 helft zodat een indirect gaar gedeelte wordt gecreëerd wordt. De picanha uit de vacuümzak halen en droog deppen. Kerntemperatuurmeter in korte en dikste deel steken, snoer koppelen aan de Bluetooth-ontvanger. Plaats het vlees op de vetzijde op het indirecte deel van de Bastard. Laat het vlees warm worden tot 50°C (te volgen via de app op de smartphone).

Zodra het vlees de juiste temperatuur heeft de picanha in aluminiumfolie wikkelen en 5-10 min. laten rusten.

Ondertussen de luchtroosters van de Bastard (zowel onder als boven) geheel open zetten zodat de temperatuur stijgt tot ong. 200 graden.

Picanha op de vetzijde roosteren (vlees in beweging houden). En zodra het vet vlam vat vlees om en om keren (max. 2 min.). De bedoeling is dat het vet wat knapperig (maar niet zwart) wordt. Een beetje donker is niet erg. Snij de picanha in mooie plakken van 0,8 cm dwars op de draad.

 

Citrussaus
Pers de sinaasappelen tot 1 liter sinaasappelsap. Pers een halve citroen. Voeg de kruiden toe. Kook in tot de helft.

Zeef de saus en bind met de maïzena.

Torentje gegrilde groente
Spoel de groenten schoon en dep droog. Snijd de aubergine, courgette en tomaten in ieder 16 dikke plakken (ong. 1 cm).

Leg alle plakken op een schaal en kwast met de olijfolie.  Breng op smaak met peper en zout. Laat de mozzarella uitlekken en snijd deze in plakjes.

Maak met de staafmixer een pesto van de olijfolie, basilicumblaadjes en breng op smaak met peper en zout. Bewaar de pesto in een spuitflesje.

Gril alle groenten, begin met de aubergine, daarna courgette en tomaat op de Bastard (met dichte klep) totdat ze gaar en goudbruin zijn. Keer zo nu en dan om zodat de groenten gelijkmatig kleuren en niet verbranden. Haal de gegrilde plakken aubergine van de grill en leg ze op een grote bakplaat. Daarop de plakjes gegrilde courgette en de gegrilde tomaten. De bakplaat warm wegzetten.

Haal de bakplaat uit de oven voor het uitserveren en leg de mozzarella bovenop de tomaat. Plaats de torentjes onder de salamander zodat de mozzarella mooi kan smelten.

Uitserveren
Plaats de bobotie aan de rechterkant van een langwerpig bord. Aan de linkerzijde het torentje met de gegrilde groente. De picanha en de saus in het midden. De pesto in strepen over en naast het groente torentje.

 

Ingrediënten Bobotie
500g zoete aardappel
200 g belegen komijnekaas
200 g zelfrijzend bakmeel
2 Elstar appels
160 gr. gedroogde abrikozen
2 grote uien
160 g gele rozijnen
6 grote eieren
250 g crème fraîche
15g kerriepoeder
5g koenjit
5g gemberpoeder
15g zachte bruine suiker
25 gr geschaafde amandelen
zout & peper uit de molen

Ingrediënten Picanha
1800 gr. Botswana Picanha
100 ml olijfolie
125 ml worcestersaus
5 tenen knoflook
5 takjes verse rozemarijn
40gr scherpe mosterd

Ingrediënten Citrussaus
1 ltr. verse sinaasappelsap
sap van een halve citroen
1 steranijs
3 kruidnagelen
2 st. pijpkaneel
10 peperkorrels
snuf zout
maïzena

Ingrediënten Torentje
2 Aubergines
2 Courgettes
6 Roma tomaten
600gr mozzarella
200ml olijfolie
50gr verse basilicum
peper en zeezout