Geroosterde zeebaars met kerrie, komijn en gekonfijte paprika en doperwtencreme

tussengerecht


Bereiding

Zeebaarsfilet

Ontschub de zeebaarzen en fileer ze. Controleer de filets op graten etc. Snijd een eventueel dun staartstukje eraf. Maak met (scalpel-)mesje evenwijdige insnedingen in het vel. Peper en zout de vis. Verwarm de olijfolie in een steelpannetje en myoteer de kerrie; voeg de komijn en honing toe. Bind eventueel met wat maïzena en laat afkoelen.

Paprika’s

Wikkel de, vooraf gewassen,paprika’s in aluminiumfolie en laat daarbij de bovenkant open voor het toevoegen van olijfolie, peper en zout. Sluit de folie en doe de paprika’s ca. 35 minuten op 180 gr. C in de oven. Bewaar het paprikavocht met olijfolie voor de saus. Laat de paprika’s afkoelen en verwijder het velletje. Snijd de paprika in vieren en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. De paprika’s op het laatst zachtjes opwarmen met een plukje tijm op elk kwart. Het paprikavocht (eventueel) zeven en monteren met wat boter. Het dient een heldere coulis te worden.

Doperwtencrème

Doperwten ongeveer 5-6 min koken met wat zout. Afgieten , daarna blonderen. Op smaak brengen met peper, zout , groentebouillon en de room.

Zeebaarsfilet

Maak een ‘lopende band’ van 2 à 3 pannen en 1 warme schaal. Bak de zeebaarsfilet in zo weinig mogelijk (geklaarde) boter goudbruin. Werk niet met al te veel hitte; de vis moet niet dichtschroeien. Bak eerst van enkele filets de velkant aan en dan de andere kant. Laat van het vuur af verder garen (voor ¾ gaar is genoeg). Intussen de volgende serie filets bakken. Leg de vis op de schaal (de pan gaat weer terug op het vuur) en besmeer tenslotte met een laagje kerriemengsel.

Serveren

Leg op elk verwarmd bord een moot vis en daarnaast een paprikakwart. Leg er wat coulis tussen. Maak het bord op met drie toefjes doperwtencrème.

Ingrediënten

Zeebaarsfilet

  • 16 zeebaarsfilets van 75 g) met de huid
  • 50 ml olijfolie
  • 20 g kerrie
  • 8 g gemalen komijnzaad
  • 60 ml honing

Paprika’s

  • 5 paprika’s, rode
  • 80 ml olijfolie
  • 75 g boter

Doperwtencrème

  • 250 gram doperwten (diepvries)
  • zout en peper
  • 60 ml groentebouillon
  • 60 ml room
  • 150 g boter