Haring op Opperdoezer ronde Aardappel salade van Opperdoezer ronde Tartaar van haring

amuse


Bereiding

PAS OP: Alle ingrediënten moeten zorgvuldig gesneden worden, niet hakken. Haringen koel verwerken max. temp 7 C en zorgvuldig schoon maken.

Schraap de aardappelen en kook ze met zout beetgaar.(+/- 20 min.) Maak de haringen schoon, snijd uit de filets rondjes van 3 cm doorsnede. (3 per persoon) Gebruik de overige haring voor de tartaar. Maak met de zelfde uitsteekvorm aardappelrondjes, dikte +/- 15 mm.( 3 per persoon) Gebruik de overige aardappels voor de aardappelsalade.

Meng in de keuken machine of met de mixer witte wijn, olie,en mosterd. Proef op peper en zout. Leg 16 stukjes uienringen in de vinaigrette om te marineren.

Aardappelsalade van Opperdoezer ronde

Snijd de aardappelen in blokjes van 4 mm. Hak de walnoten grof, snijd de rode uien en de dragon fijn. Verhit 1 el olie en bak hierin de walnoten lichtbruin, laat ze op keukenpapier uitlekken. Klop de dressing van 6 el. olijfolie, 1 el. notenolie, 2 el rijstazijn en witte wijn.( maak de dressing lauwwarm) Meng aardappelen met de dressing, kappertjes, noten, kruiden en breng op smaak met zout en peper. Laat het even intrekken.

Haring Tartaar

Snijd de haring in blokjes van 3 mm. Snijd de bosuien en bladpeterselie ragfijn. Meng de crème fraîche, mayonaise, dragon azijn, bosui, peterselie, kappertjes en augurk door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Schep zoveel van dit mengsel door de haring tot er een mooie homogene masse ontstaat en maak op smaak af met peper en zout.

Opmaak

Op een rechthoekig bordje. Dresseer de aardappel rondjes bij elkaar garneer met ui en een paar druppels dressing. Plaats een ronde steker op het bord en vul met de aardappelsalade en druk het geheel voorzichtig aan. Maak met behulp van twee lepels één bolletje tartaar per persoon.

Ingrediënten

  • 16     (opperdoezer    ronde)
  • 16     haringen
  • (zelf schoonmaken)
  • 1       ui

Vinaigrette

  • 1 tl    mosterd
  • 1 dl   dr. witte wijn
  • 1 dl   Soja olie
  •  Zeezout en peper

Aardappelen van amuse 1

  • 50 gr walnoten
  • 1       kleine rode ui,
  • 1 el    dragon
  • 6 el    olijfolie (extra)
  • 1 el    noten olie
  • 2 el    rijstazijn
  • 3 el    dr. witte wijn
  • 1 el    kappertjes         (gezouten)

Haring van amuse 1

  • 8       stronkjes bosui
  • 6 el    bladpeterselie
  • 6 el    crème fraîche
  • 2 el    mayonaise
  • 2 el    dragon azijn
  • 3 el    kappertjes (gezouten)
  • 3   zoetzure augurken