Indische lamsfilet

Hoofdgerecht


Ketjap-lak

Snipper de rode chilipeper met zaadjes fijn.

Meng alle ingrediënten en breng aan de kook. Laat de lak koken tot 110 °C. Blijf erbij om overkoken te vermijden, roer regelmatig.

Laat afkoelen.

Gelakte lamsfilet

Bak de lamsfilet aan in geklaarde boter.

Leg de filet op een bakplaat en lak de bovenkant van de filet.

Breng op smaak met zout.

Rooster de sesamzaadjes.

Vlak voor het uitserveren de oven voorverwarmen tot

200 °C.

Lak de bovenkant van de lamsfilet een tweede keer en plaats de filet 3 minuten in de hete oven. Strooi er de geroosterde sesamzaadjes over en rasp er wat limoenschil over. Plaats de filet nog eens 3 minuten in de oven.

Sambal Goreng boontjes

Snijd de ui en knoflook fijn. Plet het citroengras en snijd de gember fijn.

Verhit wat olie in een pan en zet de sambal met de uien, knoflook, citroengras en gember aan. Voeg de limoenblaadjes toe.

Blus af met de kokosmelk en verfris met citroensap en rasp.

Laat zo lang mogelijk van het vuur af trekken.

Dit is de sambal goreng.

Snijd de kousenband in stukken van 6 cm. Blancheer de kousenband beetgaar.

Breng de sambal goreng weer aan de kook en voeg de geblancheerde groenten toe. Kook de groenten zover in tot het vocht aan de groenten kleeft.

Verwijder vlak voor het uitserveren de stukken citroengras en de limoenblaadjes.

Nasi kuning

Rasp de koenjitwortel (geelwortel) en doe deze in 1 kopje koud water.

Laat 20 minuten trekken. Zeef en gebruik het vocht om de rijst in te koken.

Was de rijst in een zeef tot het water helder is en laat uitlekken. Doe de rijst in een gesloten bak van de stoomoven.

Doe de kokosmelk in een pan en voeg 1 liter water en het water van de koenjitwortel toe.

Plet de stengel citroengras en voeg deze toe aan het vocht, voeg ook de salamblaadjes toe. Voeg 1 theelepel zout toe. Giet het vocht vlak voor het stomen over de rijst, stoom in 35 minuten op 100 °C met 100 % vocht gaar.

Verwijder de salamblaadjes en citroengrasstengels.

Uitserveren

Snijd de lamsfilet in schuine plakken.

Verdeel deze over de borden, daarnaast links een timbaaltje nasi kuning en rechts van het lam de sambalgoreng boontjes.

Zit er nog vocht in de pan waarin de sambal boontjes zijn opgewarmd, schep dat dan over de rijst.

Ketjap-lak

  • 1 rode chilipeper
  • 125 gram honing
  • 125 gram suiker
  • 5 dl ketjap manis
  • 2 ½ dl sushiazijn

Gelakte lamsfilet

  • 1500 gram lamsfilet
  • geklaarde boter
  • 5 eetlepels witte sesamzaadjes
  • 2 limoenen

Sambal Goreng boontjes

  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • 30 gram verse gember
  • 2 theelepels sambal
  • 3 limoenblaadjes
  • 400 ml kokosmelk
  • sap en rasp van 1 citroen
  • arachideolie
  • 1 kilo kousenband

Nasi kuning

  • 25 gram verse koenjitwortel
  • 500 gram pandanrijst
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 stengel citroengras
  • 3 blaadjes salam