Kaas-morieljesoufflé en glaasje pompoenensoep

Tussengerecht


Kaas-morieljessoufflé

Verwarm de oven op 200 °C. ( gebruik hiervoor de patisserieoven)

Spoel de morieljes kort met water (zand), laat ze in de warme port 20 min. wellen en snijd ze in dunne ringen.

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe, roer met een garde glad. Voeg de melk scheut voor scheut toe en blijf kloppen zodat een mooie, fluweelachtige saus ontstaat. Draai het vuur laag en laat de saus 10 min. pruttelen-ROER elke 30 sec. even door!

Scheid de eieren zorgvuldig. Haal de roux van het vuur, laat afkoelen tot 80 °C en roer de dooiers erdoor. Roer ook de uitgeknepen knoflook, morieljes en kaas er door en breng op smaak met zout en peper.

Klop de eiwitten in een brandschone kom(citroen) tot een stevig schuim (+/- 10 min). Schep 1/3 van het schuim door de kaassaus en voeg daarna de rest toe en spatel zo luchtig mogelijk om.

Vul de ingeboterde bakjes tot ½ cm van de bovenrand en maak de randen zuiver schoon( vergemakkelijkt het rijzen) met keukenpapier. Zet de bakjes heel snel in de oven, de oven koelt snel af bij openen!

Bak de soufflés in het MIDDEN van een stille oven in het midden 18-22 min. gaar-mooi bruin( oven uiteraard niet tussentijds openen) en dien onmiddellijk op

Pompoenensoep

Verwijder de schil en pitten van de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook. Verwarm een ruime pan met scheutje olie en fruit de ui/knoflook en voeg de pompoen toe. Verwijder de zaadlijsten uit de pepers en snijd ze in ringen en voeg het met de kruiden toe en fruit kort mee.

Intussen de bouillon verwarmen en

Toevoegen, 30 min laten sudderen en daarna pureren met de staafmixer en zeven. Op smaak maken peper/zout.

Serveren: Schenk de soep in klein hoog glaasje met toefje crème fraîche, samen met de soufflé opdienen.

Ingrediënten:

Kaas-morieljessoufflé

  • 10 gr gedroogde morieljes
  • 150 ml port
  • 120 gr roomboter
  • 60 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 12 eieren
  • 325 gr geraspte Old Amsterdam
  • 1 teentje knoflook
  • 16 bakjes ingevet met
  • boter

Pompoenensoep:

  •  2 kg rode pompoen
  • 1 rode peper
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • +/- 4 theelepels Ras el hanout
  • 1,5 l kippenbouillon
  • crème fraîche