Lamsbout in’t hooi met tijmsaus op een bedje van raapsteeltjesstamppot en voorjaarsgroentes

hoofdgerecht


Bereiding

Lamsbout

Verwarm de oven voor op 220*C. Neem een grote braadslee met deksel. Bedek de bodem van de pan met hooi, een laagje van 5 cm hoog. Meng de boter, de kruiden en de uitgeperste teentjes knoflook dooreen. Voeg nog peper en zout toe. Besmeer de lamsbouten met dit mengsel dik. Leg de bouten in het hooi en dek de bouten weer met een laagje van 5 cm hooi af. Doe het deksel op de pan en zorg dat er geen hooi uitsteekt ivm brandgevaar. Braad de bouten 30 minuten op 220*C en daarna ongeveer 1,5 uur op 180*Cin de oven.( De kerntemperatuur dient 65*C te zijn). Laat de bout buiten de oven 20 minuten tot rust komen in de braadslee met het deksel er nog op. Schraap het hooi van het vlees en snijd de bout in mooie dunne plakken. Voeg het vleessap nog toe aan de saus.

Tijmsaus

Was de groentes en snijd ze fijn samen met de uien. Bak de groente aan en voeg tomatenpuree toe, 2 el. Laat dit een minuutje zachtjes sudderen. Voeg vervolgens de rode wijn, fond en tijmblaadjes toe en laat tot de helft inkoken.. Zeef de saus. Monteer de saus met koude boter. Breng op smaak met peper en zout.

Raapsteeltjesstamppot

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook gaar in weinig water en iets zout. Maak er puree van. Was en snijd de raapsteeltjes fijn en vermeng met de puree. Voeg boter en warme melk toe tot een smeuige massa. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Gekaramelliseerde gele uitjes

Maak de uitjes schoon. Doe in een braadpan boter en voeg de uitjes toe. Strooi de suiker en balsamico-azijn toe en laat op een zacht vuur sudderen totdat de uitjes gaar zijn onder af en toe omkeren.

Brunoise van voorjaarsgroente

Snijd alle groentes in ragfijne brunoise. Blancheer even in water met zout en spoel af met koud water. Warm de groentebrunoise vlak voor het uitserveren op in de fond.

Opmaak

Leg een kleine hoeveelheid stamppot op het bord, daar half op 2 plakken lam en iets tijmsaus. Leg aan de ene kant van het bord 3 uitjes en aan de andere kant de 4 voorjaarsgroentes (ongeveer 1 el pp).

Ingrediënten

Lamsbout

  • Hooi
  • 400 gr boter
  • roosmarijn 40 gr
  • tijm 40 gr
  • majoraan 40 gr
  • 8 tenen knoflook
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 2 lamsbouten van 1,5 kilo zonder been

Tijmsaus

  • 100 gr wortel
  • 100 gr knolselderij
  • 100 gr groen van prei
  • 3 uien
  • 80 gr tijmblaadjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 pot lamsfond
  • 2 dl rode wijn
  • boter 100 gr

Raapsteeltjesstamppot

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 750 gr raapsteeltjes
  • 75 gr boter
  • 50 cl melk
  • nootmuskaat

Gekaramelliseerde gele uitjes

  • 45 kleine gele uien
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 4 el balsamico-azijn

Brunoise van voorjaarsgroente

  • bospeen 300 gr
  • courgette 300 gr
  • haricots verts 300 gr
  • 1 pot lamsfond