Mezze, linzensoep & lavash

Voorgerecht


Perzische inktvis
Maak de inktvisjes schoon: trek kop/tentakels/ingewanden uit de inktvis. Trek de harde rugpen (“plastic”) uit de inktvis. Trek het paarsige vlies eraf en snijd onderkant “open” zodat je het visje goed schoon kunt spoelen. Dep heel goed droog. Snijd 1 inktvis pp in 3 à 4 stukjes (van circa 1 cm) en snijd tentakels ook in gelijke stukjes.
Stamp peperkorrels in een vijzel zo fijn mogelijk, doe zeezout, komijn, koriander en kurkuma erbij en wrijf tot een egaal mengsel. Meng het maismeel met dit mengsel in een plastic zak en schud goed door elkaar.
Verwarm de olie tot 180 ° C. Doe de inktvis net voor het frituren in de plasticzak met het mengsel en schud het mengsel er lichtjes omheen. Geen pasta laten worden door het aan te drukken! Bak in porties 1 à 1,5 minuut tot ze knapperig zijn en laat op papier uitlekken. Serveer direct.

Turkse linzensoep
Was de linzen en laat uitlekken. Snijd de chilipeper heel fijn zonder zaadjes .Snipper de ui en knoflook. Schil de tomaten met de tomatenschiller en snij ze in stukjes. Fruit ui en knoflook zachtjes in de olijfolie in een ruime (soep)pan. Voeg tomaat, paprikapoeder en peper toe en laat nog ca. 1 min. bakken. Voeg water en bouillon toe en meng de linzen erdoor. Draai vuur lager zodra de soep kookt en laat sudderen tot de linzen zacht zijn. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Pureer en zeef de soep , zo nodig 2x. Hak de peterselie en munt fijn. Serveer de soep in kleine glaasjes en bestrooi met de peterselie en munt.

Pistache-feta dip
Hak de dille- en korianderblaadjes grof
Hak de teen knoflook fijn
Hak de chilipeper (zonder zaadjes) grof
Rasp de citroen en pers het sap van een helft uit.
Pureer de pistachenoten en de olie 30 seconden in de
keukenmachine. Voeg alle overige ingrediënten toe en meng
tot het een grove structuur heeft. Circa 1 minuut. Breng zo
nodig op smaak met (zee) zout.

Sigara Börek Peynir
Bakpapier op bakplaat ruim met olijfolie invetten en de stille
oven op 200°C voorverwarmen.
Verkruimel/prak de feta met munt en yoghurt tot egale maar niet “natte “substantie. Verdeel in 16 porties. Kluts de eieren in een kom. Snij filodeeg in dezelfde vorm iets kleiner, circa 3 cm van elke rand. Leg een van de randen filodeeg horizontaal, draai een rolletje van het feta-mengsel en leg dit tegen de onderrand aan. Rol iets op, vouw de zijkanten naar binnen ,doop je vingers in het ei, plak de randen daarmee vast en rol dan helemaal verder op. Leg op de(ingevette )bakplaat . Bestrijk aan alle kanten met ei en bestrooi met nigellazaad. Bak 20 min. in de oven tot ze goudbruin zijn.

Kuku Sabzi (Frittata)
Verwarm de oven voor op 180 °C
Snijd alle kruiden fijn en de lente-ui in ringetjes. (in keukenmachine; dan in 2 porties) Bak dit enkele min. in een scheut olijfolie in een koekenpan, voeg na paar minuten kurkuma toe en bak nog 5 min. Uit pan af laten koelen. Roer eieren, bloem, yoghurt, bakpoeder en zou en peper naar smaak tot een glad mengsel en doe de kruiden er beetje bij beetje door. Hak de walnoten, en voeg dit, samen met de zuurbessen toe aan het mengsel.
Ovenschaal bekleden met bakpapier, mengsel er in en ca 30-40 min in de oven. Af laten koelen en in 16 blokjes snijden.

Turkse Lavash (brood)
Verhit de oven op 190 C .
Meng in een grote kom bloem, bakingsoda, en 1 theelepel zout. In een andere kom meng je met een vork ei en yoghurt. Als het goed gemengd is gebruik je je handen om even door te kneden.Maak een bol van het deeg en leg het op een met bloem bestoven bakplaat. Op bakpapier kan ook. Verdeel het deeg dan in 16 kleine bolletjes. Vorm de bol tot een plat ovaaltje en snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant , strooi daar wat nigella zaad in. Bak het brood 40-45 minuten in de oven tot er een korst gevormd is en het hol klinkt als je op de onderkant klopt

Opmaak
Strooi de rozenthee blaadjes over het witte tafellinnen in het midden in een slingervorm. Zet de kleine schaaltjes met waxinelichtjes (eigen inbreng) kriskras over tafel.
Schenk de soep in kleine glaasjes en leg de overige mezzes op de speciale borden, alles bij elkaar. Het idee van mezze is het delen van het gerecht. Indien gewenst kan er met een klein bordje pp ingedekt worden.

Soep in glaasjes op het bord
Inktvis los op het bord
Dip in een klein tipje op het bord
Brood op het bord
Kuku op het bord
Sigara op het bord

Ingrediënten:

Perzische Inktvis
1000 ml
zonnebloemolie
16 kl. pijlinktvisjes (diepvries)
20 gr zwarte  peperkorrels
20 gr zeezout
2 gr gemalen komijn
5 gr gemalen koriander
2 gr kurkuma
70 gr maismeel

Linzensoep
Olijfolie (30 ml)
350 gr gedr rode linzen
1 verse chilipeper(rood)
2 ui
2 tenen knoflook
8 tomaten
6gr milde paprikapoeder
4 vl.bouillontabletten
2 liter water
8 takjes peterselie
8 takjes munt
Peper en zout

Dip
100 gr ongez. Pistache
75 ml olijfolie
300 gr feta
20 gr dilleblaadjes
40 gr koriander
1 teen knoflook
1 chilipeper(mild)
150 gr Gr yoghurt
1 citroen
Zout naar smaak

Sigara
olijfolie
300 gr feta
2 gr gedroogde munt
55 gr Griekse yoghurt
16 vel vers filodeeg driehoek
2 grote eieren
Nigellazaad ter garnering (circa 10 gr)

Kuku Sabzi
150 gr platte peterselie
150 gr koriander
35 gr dille
50 gr bieslook
16 lente-ui
25 ml olijfolie
2 gr kurkuma
8 eieren
25 gr bloem
60 gr Gr. Yoghurt
8 gr bakpoeder
10 gr cranberry 100
gr walnoten
zout & peper

Lavash
700 gram bloem
6 gr baking soda
2 grote eieren
6 gr zout
600 ml yoghurt
10 gr Nigella zaad