Muscovade spongecake met frambozen, rode wijnijs en frambozenjus

nagerecht


Bereiding

Spongecake

Maal de hazelnoten en de walnoten tot een fijn”poeder”en zeef de bloem er bij. Klop in aparte kommen de eidooiers licht en de eiwitten tot een stevig schuim. Schep de eiwitten op de luchtige dooiermassa en spatel alles rustig dooreen. Strooi er al omscheppend suiker en het gemalen noten/bloem mengsel bij. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed de bodem van een bakplaat met bakpapier. Giet het beslag uit over de bakplaat en strijk de bovenkant met een spatel glad. Bak het in 15 min. in de oven met vochttoevoer (3/4 vol) gaar. Snijd na afkoeling de cake in stroken van 4 cm. bij 10 cm.

Rode wijnijs

Verwarm de room. Eidooiers met de suiker in een kom met een garde tot een mooie luchtige massa opslaan Au-bain-marie de verwarmde room toevoegen en alles garen tot het geheel gebonden is, dan laten afkoelen. De gelatine oplossen in een kleine hoeveelheid lauwe rode wijn. Als de room/eidooiermassa is afgekoeld de wijn en gelatine/wijnmengsel toevoegen en tot ijs draaien. Is het ijs klaar dan dit in een kom in de vriezer plaatsen.

Frambozenjus

Breng alle ingrediënten voor de jus aan de kook en laat ze op een laag vuur tot sausdikte inkoken. Giet de saus door een zeef en laat hem afkoelen.

Karamel van muscovade suiker

Laat de glucosesiroop licht karameliseren, voeg de suiker toe en laat hem smelten, blus af met witte wijn. Breng alles aan de kook en laat de karamel inkoken tot die stroperig is.

Presentatie

Doop de frambozen in de karamel. Leg op een rechthoekig stukje spongecake van 4 cm. bij 10 cm. 4 frambozen. Giet de frambozenjus er omheen. Trek een paar lijntjes karamel op het bord, plaats een tweetal bolletjes wijnijs op het bord tussen de lijntjes en verdeel de overgebleven frambozen over de borden.

Ingrediënten

Spongecake

  • 90 gr. hazelnoten
  • 90 gr. walnoten
  • 45 gr. bloem
  • 190 gr. eidooier
  • 200 gr.eiwit
  • 145 gr. muscovade suiker (grove rietsuiker)

Rode wijnijs

  • 300 gr. kristalsuiker
  • 7 ½ dl.room
  • 8 eidooiers
  • 5 dl volle rode Côtes
  • du Rhône wijn
  • 9 gr. gelatine

Frambozenjus

  • 900 gr.frambozen(diepvries)
  • 3 el. geleisuiker
  • 6 el. glucosesiroop
  • sap van 1 ½ sinaasappel
  • sap van 1 ½ citroen
  • 2 ½ dl. volle rode Côtes du Rhône wijn

 Karamel van muscovade suiker

  • 125 gr. glucose siroop
  • 250 gr. muscovade suiker (grove rietsuiker)
  • 375 gr. witte wijn

 Garnering

  • 750 gr. frambozen