Perenijs met perenchips en chocolade fondantcakeje

nagerecht


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Draai chocolade, boter, eieren bloem en suiker in een keukenmachine glad. Schep het mengsel in kleine souffléschaaltjes van 125 ml.

Bak in ca. 12 minuten af tot de fondants van buiten gaar zijn, maar van binnen nog maar net stevig worden. Laat 10 min. rusten, neem ze uit de vorm.

Verwarm de oven voor op 110 °C. Snijd met een mandoline 4 ongeschilde peren in flinterdunne plakken. Snijd het klokkenhuis niet mee. Bekleed een bakplaat met papier en leg er de plakken peer naast elkaar op. Zet circa 60 min. in de oven. Draai de plakken voorzichtig om en zet nog 60 min. terug in de oven tot ze droog en krokant zijn. Leg op een rooster en laat ze afkoelen. Gebruik ze direct of bewaar in een luchtdichte trommel met keukenpapier.

Doe de suiker en 400 ml. water in een pan en breng op een hoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager en laat inkoken tot er een siroop ontstaat. Laat de siroop afkoelen.

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Er zal iets meer dan 1,3 kg vruchtvlees over blijven. Doe de blokjes peer, suikersiroop, het citroensap en de perenlikeur in de keukenmachine en draai het tot een gladde puree. Zet de puree in de koelkast en laat zo lang mogelijk afkoelen. Draai er ijs van.

Smelt de chocolade au bain- marie. Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak en spuit 16 staafjes chocolade op bakpapier. Laat hard worden.

Smelt de chocolade. Trek met hulp van een kwast een diagonale streep op het bord.

Leg de chocolade cakejes op het bord. Serveer daarbij het ijs met een staafje chocolade en muntblaadje zodat het lijkt op een peer. Eventueel poedersuiker ter garnering bij het cakeje. Garneer met perenchips. Serveer er een glaasje perenlikeur bij.

Ingrediënten:

  • 400 gr. gemalen pure chocolade
  • 120 gr. boter
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels bloem
  • 120 gr suiker
  • 4 stevige, rijpe peren (doyenné de Comice)
  • 11 stevige, rijpe peren (dauphine)
  • 400 gr. suiker
  • 30 ml. Citroensap
  • 125 ml. perenlikeur
  • 125 gr. pure chocolade
  • 125 gr. pure chocolade

Uitserveren

  • munt
  • poedersuiker
  • 1 fles poire Williams