Rabarbersoep “Bagatelle”

nagerecht


Rabarbersoep

2.5 kg rabarber wassen en in stukken(middel) snijden, met de suiker het water en de schoongemaakte aardbeien 20 à 30 min koken. Door de puntzeef wrijven. Weer aan de kook brengen en het vanillestokje, kaneel, steranijs, sinasappel- en citroenschil toevoegen (zonder wit) en het sap van één sinaasappel en één citroen. Een beetje laten trekken en inkoken, de kruiden verwijderen en de Fraise de bois naar smaak toevoegen. Laten inkoken tot 1 ½ l. 3 eetlepels met water aangemaakte maïzena erbij doen en iets binden. (niet in inkeer toevoegen). De resterende rabarber klein snijden, deze bewaren voor het uitserveren.

Vanille-ijs

De melk met de helft van de suiker en het in de lengte gespleten vanille stokjes tegen de kook brengen en 20 min laten trekken. In een kom de eidooiers en de rest van de suiker romig kloppen. Een beetje melk op het ei-suiker mengsel gieten. Alles bij elkaar in de pan doen en met een houten lepel of spatel ononderbroken roeren. In geen geval laten koken. Na een tijdje van het vuur nemen en verder roeren tot het volkomen is afgekoeld. De crème fraîche iets opkloppen en toevoegen en alles in de ijsmachine tot ijs laten draaien

Kletskoppen

Verwarm de oven op 200 °C. Hak de amandelen grof. Meng de basterdsuiker met de kaneel en een snufje zout in de beslagkom. Voeg de boter toe en meng alles met de handmixer tot een homogene massa. Schep de bloem en amandelen in gedeelten erdoor en meng alles goed door elkaar tot een stevig deeg. Vorm het deeg tot balletjes van 1-2 cm dik. Leg een deel van de balletjes op de bakplaat met een tussenruimte van 8 cm. Schuif de bakplaat boven in de oven en bak de kletskoppen in 5-7 min. mooi bruin en gaar. De deegballetjes zijn dan uitgesmolten tot flinterdunne koekjes. Laat ze even afkoelen op de bakplaat en schep ze met een pannenkoekmes op een taartrooster. Bak de rest van de kletskoeken op dezelfde manier.

Uitserveren

De klein gesneden rabarber in een pan met wat extra suiker snel bruin laten worden. Een beetje rabarbersoep in een diep bord scheppen, in het midden een quenelle van het ijs leggen en de bosaardbeien en gebruinde rabarberstukjes eromheen leggen.Steek in het ijs twee stukjes kletskop. De soep mag warm of koud geserveerd worden.

Rabarbersoep

  • 3 kg verse rabarber
  • 450 gr suiker
  • 1 l  water
  • 750 gr  aardbeien
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • 4 steranijs
  • schil en sap van 1 sinaasappel
  • schil en sap van 1 citroen
  • 3 dl. Fraise de Bois
  • 3 el cc maïzena

Vanille-ijs

  • 1 l  melk
  • 300 gr. fijne suiker
  • 12  eidooiers
  • 2  vanillestokjes
  • 250 cc crème fraîche

Kletskoppen

  • 50 gr. Blanke amandelen
  • 125 gr  Donkere basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 60 gr.  vloeibare boter
  • 50 gr. bloem
  •  Zout

Garnering

  • 600 gr kleine aardbeien