Sinaasappel-dragon-ijsmousse met bloedsinaasappelmousse

Nagerecht


Bereiding

IJsmousse

Klop de room tot yoghurtdikte. Verwarm het sinaasappelsap met de glucosesiroop. Klop de eierdooiers met suiker schuimig. Voeg het warme sap toe en laat afkoelen. Spatel de room en de dragon door het afgekoelde mengsel. Doe de mousse in vormpjes met een dichte onderkant. Zet de vormpjes 3 uur in de vriezer om stijf te worden.

Sinaasappelsaus

Meng alle ingrédiënten voor de saus en laat ze au bain Marie garen.

Dragonsiroop

Pureer de dragon met de suiker Breng de puree met het water aan de kook. Passeer het mengsel door een fijne zeef als de suiker is opgelost. Daarna inkoken tot stroperig.

Sinaasappeltuiles

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef de poedersuiker en de bloem in de kom. Roer bloem en suiker glad met het eiwit. Voeg beetje bij beetje al roerend de boter en sinaasappelrasp toe.

Strijk een beetje van dit beslag op een bakplaat en leg daarop een vetvrij papier. Strijk met een spatel dunne cirkels van het beslag op het papier. Pak de tuiles ca. 8 min. in de oven of tot de rand goudbruin is en het binnenste nog licht. Laat de tuiles afkoelen.

Raster van soezendeeg

Verwarm de oven voor op 160 graden. Verwarm de melk en de boter tegen het kookpunt. Voeg de bloem toe en roer het mengsel glad. Doe de eieren er één voor één in en roer tot een gladde massa. Beleg een bakplaat met vetvrij papier. Spuit het beslag in rasters op het papier. Bak ze in de oven 15 min.

Bloedsinaasappelmousse

Verwarm de melk en room. Klop de dooiers schuimig met suiker. Los de gelatine al roerend op in de warme melk. Smelt de chocolade in de warme massa. Laat de massa afkoelen. Roer het sinaasappelsap erdoor. Doe de massa in een kidde met 2 patronen en bewaar in de koelkast.

Afwerking

Dompel de ijsvormpjes in heet water en keer ze op een bordje. Leg de sinaasappelsaus en de dragonsaus eromheen.

Leg een tuille op de ijsmousse. Spuit een laagje bloedsinaasappelmousse erop. Dek dit af met een raster van soezende. Leg hierop zest van de sinaasappels. Steek kruislings 2 chocoladestengels erdoorheen.

Ingrediënten

IJsmousse

  • 7 dl slagroom
  • 4 dl sinaasappelsap
  • 1½ dl glucosesiroop
  • 15 eierdooiers
  • 350 gr suiker
  • 3 el gehakte dragon

Sinaasappelsaus

  • ½ ltr sinaasappelsap
  • 350 gr suiker
  • 5 eieren

Dragonsiroop

  • 2 bosjes dragon
  • 500 gr suiker
  • 5 dl water

Sinaasappeltuiles

  • 180 gr poedersuiker
  • 180 gr bloem
  • 8 eiwitten
  • 180 gr gesmolten boter
  • rasp van 2 grote sinaasappels

Raster van soezendeeg

  • 300 gr melk
  • 300 gr boter
  • 300 gr bloem
  • 6 à 7 eieren

Bloedsinaasappelmousse

  • 2 dl melk
  • 3 eierdooiers
  • 10 gr gelatine
  • 65 gr witte chocolade
  • ½ ltr bloedsinaas-appelsap

Afwerking

  • zest van 3 sinaasappels
  • 30 witte chocolade-
  • stengels