THIT HEO VIÊN KHO: Gekaramelliseerde gehaktballetjes, Kip curry en witte rijst

Hoofdgerecht


Karamelsaus

Doe de suiker en 1,5 dl. water in een grote sauspan.

Wacht tot alle suiker onder water staat en breng aan de kook.

Maak kleine ronde bewegingen met de pan; roer vooral niet met een lepel in de siroop.

Na 10 min. begint de karamel bruin te kleuren. ( als de karamel te licht is, heeft hij geen smaak; is hij te donker dan wordt hij te bitter )

Neem de pan van het vuur. Blus voorzichtig af met 1dl. water.

Zet de pan onmiddellijk terug op het vuur en klop krachtig.

Pas op voor hete spetters!

Draai het vuur uit zodra de saus begint te koken en laat afkoelen.

Gehaktballetjes

Hak de uien fijn; zo ook de bieslook.

Kneed in een grote kom het gehakt, de ui, de bieslook, de geplette peperkorrels, het zout, de sojasaus, de karamelsaus en de nuoc mam tot een homogeen mengsel.

Rol balletjes met een doorsnede van ongeveer 4 cm. ( 48 stuks). Maak ze niet te compact.

Braad de balletjes in een ovenschaal in de oven op 150°C met 20 % vocht gedurende 20 minuten, totdat ze mooi goudbruin en gekaramelliseerd zijn.

Breng de balletjes over in een andere ovenschaal en maak het aanbaksel los met een beetje kokend water. Giet dit over de balletjes. Houd ze warm.

Kip curry

Snijd de kip in dunne plakjes en bak om en om. Houd apart. Verwijder het buitenste harde blad van de citroengrasstengel. Snijd het witte deel in fijne ringen en kneus de rest van de stengel. Snipper het witte deel van de lente-ui fijn. Bewaar het groene deel voor de afwerking.

Verhit de olie in de wok en doe de sjalotjes ( in ringen gesneden), het geplette citroengras en het witte deel van de lente-ui erbij.

Voeg de fijngesneden paprika en boontjes toe en bak enkele minuten mee. De champignons op het laatst erbij.

Meng de currypasta en kurkuma eronder.

Blus af met de kokosmelk.

Voeg de limoenblaadjes toe en breng op smaak met een scheut vissaus en een snufje zout en suiker.

Voeg als laatst de gebakken kip toe.

Bewaar enkele kleingesneden blaadjes basilicum , blaadjes koriander en het fijn gesnipperde groen van de lente-ui voor de afwerking.

Rijst

Doe de Pandanrijst in een pan met ruim kokend water.

Breng opnieuw aan de kook en laat de rijst 10 minuten doorkoken.

Giet de rijst af.

Laat de rijst nog 10 minuten staan met het deksel op de pan.

Schep de rijst voor het serveren even om.

Serveren

Linksboven op het bord een blad baby Romaine sla (afkomstig van het voorgerecht). Schep hierop de kip curry.

Bestrooi met de basilicum, koriander en lente-ui.

Rechts hiervan 3 gehaktballetjes.

Hieronder met de grote ijsbolletjestang 2 bollen rijst.

Garneer 2 takjes koriander over de bollen rijst. ( zie foto)

Karamelsaus

  • 250 gr. fijne tafelsuiker
  • 1,5 dl. water
  • 1 dl. water

Gehaktballetjes

  • 100 ml. Nuoc mam vissaus
  • 100 ml. soja saus
  • 1,5 kg. halfomhalf gehakt
  • 3 uien
  • bosje bieslook (ong. 25 gr.)
  • 2 theel. zwarte peperkorrels
  • zonnebloemolie
  • 2 theel. zout

Kip curry

  • 4 kipfilets ( ong. 700 gr.)
  • 4 stengels citroengras
  • 4 lente-uitjes
  • Arachideolie
  • 8 sjalotten
  • 4 rode paprika’s
  • 400 gr. slaboontjes
  • 400 gr. Parijse champignons ( blik)
  • 4 eetl. currypasta
  • 4 theel. kurkuma
  • 800 ml. kokosmelk
  • 20 limoenblaadjes
  • 30 ml vissaus
  • 2 eetl. Aziatische basilicum
  • 2 eetl. koriander

1 kg. Pandanrijst

bosje koriander