Tomaat met geitenkaas in tempurabeslag, met meiknol in groentebouillon

Tussengerecht


Gedroogde tomaten

Ontvel de tomaten. Snijd ze in vieren en verwijder het zaad. Bestrijk een bakplaat (bakpapier) met olie, bestrooi de plaat licht met peper en zout en leg er de tomatenstukjes op. Hak de tijm zeer fijn, strooi de gehakte tijm over de tomaten en strooi er licht zout en peper over. Leg op elke tomaat een dun gesneden stukje knoflook. Droog de tomaten 2 uur in een oven van 150°C, de oven moet op een kier open staan.

Groentesaus

Blancheer de gewassen spinazie, peterselie en waterkers en koel de groenten direct in ijswater. Pureer de groenten met de helft van de kippenbouillon. Wrijf de puree door een fijne zeef.

Verwarm de rest van de kippenbouillon, voeg de puree toe en roer er 20 gram in klontjes gesneden boter door.

Kippenbouillon

**De kippenbouillon wordt thuis gemaakt

Haal het vel en vet van de kip, zet op met 2 liter water en breng aan de kook. Voeg daarna de fijn gesneden

groenten toe en laat 3 uur trekken.

Zeef de bouillon en kook in tot 1,5 liter. Er is 7 dl nodig voor het hoofdgerecht

Snijd van de schoongemaakte meiknol 48 plakken van 1 cm dik en steek er 48 rondjes uit met een steker van 2 cm. Kook de meiknolletjes met weinig water gaar. Warm op het laatste moment de schijfjes op in boter om de groenten te glaceren.

Snijd de geitenkaas in 32 stukjes die ieder iets kleiner zijn dan de gedroogde partjes tomaat. Verdeel de kaas over 32 partjes tomaat en dek deze af met de resterende 32 stukjes tomaat. Druk de tomaatpartjes stevig tegen elkaar aan.

Maak een beslag van tempurameel en de spa rood. Wentel de tomaat met geitenkaas door het tempurabeslag en frituur ze in olie van 180°C.

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak rechthoeken van 10 bij 20 cm door 4 x 2 plakjes bladerdeeg aan elkaar te plakken. Snijd van elke rechthoek 4 lange stroken. Draai de stroken tot spiralen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de olie met de gedroogde tijm en bestrijk de stengels hier dun mee. Bestrooi met de kaas. Bak de kaasstengels in ca. 20 min. goudbruin en krokant.

Opmaak

Leg op ieder bord 3 rondjes meiknol en leg hierop de gefrituurde tomaat en daarop basilicumcress. Schep de groentesaus rondom en serveer de kaasstengel erbij.

Gedroogde tomaten

  • 16 (grote) pomodori tomaten
  • bosje tijm
  • knoflook
  • zout/peper

Groentesaus

  • 250 gr spinazie
  • 80 gr peterselie
  • 250 gr waterkers
  • ijswater
  • 6 dl kippenbouillon
  • koude boter
  • 1 dl Ocal olijfolie

Kippenbouillon

  • 1 kg. soepkip
  • 1 ui, 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 2 laurierbladeren
  • 10 peperkorrels
  • 2 takjes tijm

8 meiknollen

boter

300 gr verse geitenkaas (president)

64 partjes gedroogde tomaat

175 gr tempurameel

2 dl hele koude spa rood

32 topjes basilicum
8 plakjes bladerdeeg

4 el olijfolie

4 tl gedroogde tijm

150 gr geraspte oude geitenkaas

 

Opmaak

  • basilicumcress