Tonijn variatie

Tussengerecht


Verwijder de korsten van het witbrood, snij het brood in kleine blokjes.
Verhit de 2,5 dl koolzaadolie in een braadpan en bak de  blokjes goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Roer de room en de mosterd door elkaar en kruid met peper en zout.
Blancheer de tomaten. Pel de tomaten, ontpit en snij in blokjes.
Meng de tomaten met de rest van de koolzaadolie (10 cl) citroensap en kruid met peper en zout.
Snij de tonijn in 3 gelijkmatig stukken snij vervolgens in lange stroken.

Courgettekoekjes met tonijnsalade

Tonijnsalade;
Snijd de lente-ui in ringetjes. Laat de tonijn uitlekken en verkruimel.
Schil de komkommer en halveer in de lengte, ontpit en snij vruchtvlees in kleine blokjes.
Meng de lente-ui, de tonijn, de komkommer, de alle fijngehakte kruiden, de mayonaise en de zure room door elkaar.
Kruid met cayennepeper, zout en evt citroensap.
Tomaten halveren, ontpitten en snij in reepjes.
Zet opzij voor opmaak.

Courgettekoekje
Verwarm de oven op 180℃.
Was en rasp de ongeschilde courgette doe in een vergiet, kruid met zout en laat uitlekken.
De ui en knoflook fijn snijden.
Verhit de olie en bak de ui en knoflook glazig.
Laat afkoelen.
Kluts het ei.
Knijp de courgette uit en meng met de fijngehakte kruiden de gebakken ui en knoflook.
Voeg beetje bij beetje de bloem, en het ei toe.
Kruid met peper en zout en voeg net zoveel paneermeel toe tot een licht maar niet te vloeibaar beslag.
Vlak voor het uitserveren de plantaardige olie (2 cm in de pan) verwarmen.
Leg er een kleine lepel courgettebeslag in.
Druk lichtjes aan.
Bak goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier.

Gemarineerde tonijn
Snijd de wortel in fijne julienne reepjes, even lang als de haricot verts.
Kook de haricot verts.
Schil en rasp de gember, meng dit met de wijnazijn, de oliefolie en de jam.
Giet dit mengsel bij de groente en laat marineren.

Snijd de tonijn in 3 gelijkmatige stukken van circa 200 gram, snij vervolgens in vierkante repen, 16 totaal.
Meng de citroenpeper, de piri piri, honing en lijnzaadolie. Marineer de tonijn met de citroenpeper, piri piri en de honing. Smelt de boter en bak de tonijn heel kort op hoog vuur vlak voor het uitserveren.

Opmaak
Neem een rond bord.
Leg geheel links de vers gesneden reepjes rauwe tonijn, verdeel de tomaten blokjes er op en bedruip met de mosterd crème en strooi er wat broodcroutons en dragon over, leg in het midden een courgette koekje en leg daarop een lepel tonijnsalade en garneer met een reepje tomaat en takje dille, leg rechts de groenten en daarop de kort gebakken en gemarineerde tonijn. Serveer direct uit.

90 gram casino wit
2,5 dl koolzaadolie
2 grote tomaten
20 gr dijonmosterd
3 ml citroensap
400 gr verse tonijn
30 ml room

2 lente-uien
½ komkommer
150 gr tonijn uit blik
5 gr rozemarijn
5 gr tijm
5 gr dille
40 gr mayonaise
30 gr zure room
1 el citroensap
Cayennepeper
2 tomaten

1 courgette
1 grote ui
teen knoflook
olijfolie
3 gr platte peterselie
3 gr tijm
3 gr dille
3 gr bieslook

 

1 ei
40 gr bloem
10 gr paneermeel
plantaardige olie
takjes dille

150 gr haricot verts
1 winterpeen
10 ml wijnazijn
30 gr verse gember
15 gr
sinaasappelconfituur
20 ml olijfolie

600 gr verse tonijn
8 gr citroenpeper
8 gr piri piri
2 el honing
Lijnzaadolie
boter

30 gr verse dragon