Venkel gegratineerd en venkelbouillon

voorgerecht


Bereiding

Bouillon

Hak deze groenten grof en zet het geheel op met 2 l. water.Voorts toevoegen de tijm, peterselie,4 laurierbladen,en de gekneusde peperkorrels. Aan de kook brengen en 1 uur laten trekken , dan zeven. Deze bouillon wordt gebruikt voor het blancheren van de venkelschuitjes en het bereiden van de venkelbouillon

Venkelschuitjes

Prepareer van de venkel schuitjes ter grootte van +/- 2 x 5cm, (5 schuitjes per persoon). Houd het “venkelafval“ apart. Blancheer de venkelschuitjes in de bijna kokende groentenbouillon gedurende 30 sec. Haal ze uit de bouillon en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Plaats de venkelschuitjes op een bakblik Bestrijk de venkelschuitjes met olie waarin wat zeezout en 3 uitgeknepen tenen knoflook zijn toegevoegd. Verwarm de oven voor tot 180* . Gratineer de schuitjes tot ze beginnen te verkleuren ,

Vullen van de venkelschuitjes

Laat zoveel mogelijk olie van de tomaten weglopen en hak de tomaten fijn . Rasp de geitenkaas . Verdeel de gehakte tomaten over de venkelschuitjes. Verdeel er dan de geraspte kaas over en als laatst de geroosterde pijnboompitten.

Venkelbouillon

Hak het venkelafval grof en voeg dit aan de bouillon toe (nadat de groentebouillon gebruikt is voor het blancheren van de venkelschuitjes). Laat de bouillon minstens een uur trekken op een zacht vuur. Pureer de bouillon met de staafmixer. Daarna de bouillon zeven. Druk zoveel mogelijk van de massa door de zeef. Breng de bouillon op smaak met peper en zout. Doe de bouillon in een glaasje of kopje en voeg wat room toe.

Uitserveren 

Plaats in het centrum van het bord het kopje of glaasje bouillon, leg de venkelschuitjes in stervorm rond de bouillon.Geef er stokbrood bij.

Ingrediënten

Bouillon (Voor 2 liter bouillon)

  • 100 gram wortel
  • 300 gram prei
  • 100 gram ui
  • 100 gram bleekselderij
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes peterselie
  • 4 laurierblaadjes
  • 20 gekneusde peperkorrels

Venkelschuitjes

  • 5 Venkelknollen (fors formaat)
  • 400 gram oude geitenkaas
  • 150 gram (op olie) gedroogde tomaten
  • 100 gram pijnboompitten
  • 2 dl licht geslagen room
  • olijfolie , zeezout (grof)
  • 3 t knoflook