Witlofcremesoep met gorgonzola en walnoot

soep


Bereiding

 Maak een basisbouillon van kip.

Spoel een soepkip af en snijd in stukken. Snij ook de wortels, ui en bleekselderij in stukken. Zet de kip op met 3 liter water en de in stukken gesneden wortel, ui en bleekselderij. Voeg een bouquet garni toe aan de soep en laat twee uur trekken of gebruik de hoge drukpan. Verwijder de grote stukken en zeef de bouillon. Laat even afkoelen in een bak met water en ontvet de bouillon.( mbv een slang)

Snipper de uien en knoflook. Smelt een klontje boter in een soeppan en fruit de uien en knoflook zachtjes enige minuten zonder dat ze bruin worden. Maak de witlof schoon en snijd de witlof in stukken en voeg toe aan de uien en knoflook. Voeg daarna de basisbouillon toe en 300 ml slagroom. Laat alles 20 minuten zachtjes koken tot de witlof door en door gaar is. Pureer tot een gladde crème. (Indien nodig nog zeven).

Maak op smaak met peper en zout.

Rooster de walnoten zachtjes in een tefalpan. Brokkel de gorgonzola in kleine stukjes.

Uitserveren

Verdeel de soep over voorverwarmde kommen en strooi de gorgonzola over de soep. Garneer de soep met een halve walnoot.

Ingrediënten

Ingrediënten basisbouillon

  • Soepkip van 1,5 kilo
  • 3 liter water
  • 1 middelgrote ui
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • bouquet garni (tijm, peterselie, rozemarijn, 10 gekneusde peperkorrels)

Overige ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • klontje boter
  • 2 kilo witlof
  • 300 ml slagroom
  • zout en peper
  • 400 gram gorgonzola
  • 15 halve walnoten

 

  • Stokbrood