Witlofsoep met gerookte wilde zalm

tussengerecht


Bouillon

Doe de kipvleugeltjes in een koekenpan zonder vet en laat ze op een matig vuur mooi bruin kleuren. Keer ze een paar keer. Snijd intussen de winterwortel, champignons, ui, bleekselderij en de prei klein en laat dit in de braadslee ca. 3 min zweten, zonder te laten kleuren. Doe dan alles over in een pan en voeg 2,5 ltr water toe. Breng het geheel zonder deksel aan de kook en schuim het zorgvuldig af. Voeg dan de knoflook de jeneverbessen, het in blokjes gesneden vruchtvlees van de vleestomaten en de rode wijn toe. Laat het geheel circa 3 uur trekken Zeef de bouillon. Je hebt circa 2 liter bouillon nodig.

Zalm

Snijd de gerookte zalm in partjes van 3 cm lengte en houd apart.

Groenten

Verwijder het groen van de prei. Maak de winterwortel schoon en verwijder de kern. Maak de knolselderij schoon. Snijd de prei, wortel en knolselderij in kleine stukjes. Smelt de boter in een hoge pan en laat de blokjes groenten hierin, al roerend, zweten zonder ze te laten kleuren. Maak de witlof schoon, verwijder de kern en de bittere uiteinden en snijd de witlof in repen. Voeg deze repen bij de groenten en bak alles nog eens 2 min, al roerend, op een hoog vuur. Voeg dan de bouillon toe, breng het aan de kook en laat het geheel ca 15 min trekken. Zeef en pureer de groenten zodra ze gaar zijn, doe ze terug in de soep en breng op smaak met zout en witte peper.

Presentatie: zie voorbeeld

Leg midden in het bord een torentje van de gesneden gerookte zalm. Schep hier voorzichtig een lepel soep bij en garneer het af met een beetje gehakte peterselie/ bieslook. (op verwarmde borden). Serveer hierbij stokbrood en boter

Ingrediënten

Bouillon
2 kg kipvleugeltjes
1 winterwortel, zonder kern
100 gram champignons
1 st ui
200 gram bleekselderij
1 prei
2 tn knoflook
3 st jeneverbessen
4 st vleestomaten
3 dl rode wijn

Zalm
350 g gerookte wilde zalm ( plakken)

Groenten
1 prei
1 winterwortel
¼ st knolselderij
30 g boter
700 gram witlof
zout, witte peper
1 bosje bieslook
5 takjes peterselie