Zuccotto

nagerecht


Bereiding

Zuccotto

Was de kumquats en snijd ze in dunne plakjes. Verwijder de pitjes. Smelt in een brede steelpan met dikke bodem de suiker in het water en voeg zodra dit is gebeurd, de plakjes kumquats toe. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook gedurende 15-20 minuten tot de stroop indikt, terwijl je af en toe voorzichtig omschept. Haal de helft van de plakjes eruit en laat heel goed uitlekken/drogen op keuken papier. Bewaar de mooiste plakjes voor het uitserveren en laat ze in de siroop liggen. Snijd de droog gemaakte kumquats in kleine stukjes ( die gaan in de room)

Bekleed de ronde kom met plastic folie.

Snijd de donkere zijkanten van de cake, zodat van de cake gelijke plakken gesneden kunnen worden. Snijd de cake over de lengte(!) in plakken van een 1 cm. Snijd de plakken diagonaal doormidden. Bekleed de kom met de cake, met de punt van de cake naar beneden (punt op de bodem van de kom) en een stuk korst naast een stuk zonder korst. Houd de ribben van een kerkkoepel in gedachten: als je het dessert straks stort lopen de ribben naar beneden. Meng de Marasquin en Cognac en besprenkel de cake hier rijkelijk mee (doe dit met een kwast). Bewaar de overgebleven cake om de vorm straks af te dekken. Rooster de hazelnoten en de amandelen in een droge koekenpan. Hak de hazelnoten en amandelen fijn. (pas op: maak er geen poeder van).

Hak de helft van de chocolade. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie. Haal de kom van het vuur en laat de chocolade afkoelen, maar niet koud worden.

Klop de room met de stabifix en poedersuiker stijf. Voeg de gehakte noten, gehakte chocolade en stukjes gekonfijte kumquats toe. Doe een derde van dit mengsel in een aparte kom en vouw daar zorgvuldig de gesmolten en afgekoelde chocolade door.

Verdeel eerst het mengsel zonder gesmolten chocolade gelijkmatig over de cake in de kom, maar laat het midden vrij. Vul het midden met het chocolademengsel. Strijk de bovenkant glad. Sluit de bovenkant af met de rest van de cake en besprenkel met de drank. Dek de kom met plastic af en verzwaar het met bijvoorbeeld een pan of een bord en zet de kom onder in de koeling.

Vul een met plastic folie bekleed (espresso) kopje met cake en druk iets aan zodat je het later kunt storten. Besprenkel met de rest van de drank. Dek af met plastic en zet in de koeling.

Opmaak

Smelt de chocolade voor de opmaak met een lepel roomboter. Kwast op elk vierkant bord een Z

(van Zuccotto). Haal de zuccotto vlak voor het uitserveren uit de koelkast en stort het op een mooie schaal. Stort bovenop de zuccotto het kleine ronde cakeje uit het kopje. Druk langs de snijvlakken van de cake (de ribben) de zilveren pareltjes, helemaal tot bovenaan. Rondom de “top“ druk je pareltjes in de cake. Leg om de cake een dichte rand muntblaadjes, zo lijkt het een bed van muntblaadjes. Bovenop het kleine cakeje leg je enkele muntblaadjes. Op de muntblaadjes leg je her en der wat losse parels. Leg aan de ene kant van de diagonale streep van de Z, 3 plakjes gekonfijte kumquats met aanhangend siroop.

Serveer de borden uit.

Zet de zuccotto op een serveerwagen, breng met een aangestoken vuurfontein aan tafel en snijd het aan tafel in plakken. Leg een plak op elk bord (aan de andere kant van de Z ).

Ingrediënten

Zuccotto

  • 750 gram kumquats
  • 300 gram suiker
  • 300 ml water
  • 4 ongesneden roomboter cakes
  • (van ca 20 cm lengte)
  • 2 dl Marasquin
  • 2 dl Cognac
  • Ronde kom, inhoud 4 liter
  • 150 gram geblancheerde amandelen
  • 150 gram geroosterde hazelnoten
  • 600 gram pure chocolade (70%), grof gehakt
  • 1 ltr slagroom
  • 24 gram stabifix
  • 400 gram poedersuiker

Opmaak

  • 200 gram chocolade gesmolten
  • klont boter
  • vierkante borden
  • grote schaal om het dessert op te storten
  • 25 gram zilveren pareltjes (eetbaar)
  • 1 grote bos munt
  • 1 vuurfontein